Pigment och Pigmentfläckar 


Behandling av pigmenteringar

Det finns många personer som har besvär med pigmenteringar eller pigmenterad hud, det till säga pigmentförändringar och pigmentfläckar. Dessa kan uppkomma genetiskt, av solens UV strålning eller av ålder och kan leda till ett fläckigt och ojämnt utseende.  

Hos oss på Dermani Clinic erbjuder vi behandling med senaste generationens laserteknologi som enkelt, säkert och skonsamt minimerar och reducerar pigmentförändringar. 

Du ska alltid ha ett läkarintyg innan behandling av pigmentfläckar och det kan du få antingen via din läkare på vårdcentral eller vid konsultation hos en av våra duktiga läkare.


Varför får man pigmentfläckar 

Pigmentfläckar uppkommer ofta i ansiktet men kan uppträda på hela kroppen och kallas för hyperpigmentering. Detta är resultatet av en ökad produktion melanin som är det pigment som ger huden dess färg. Det finns många orsaker till hyperpigmentering och några av de vanliga är:

Solkänslighet: 

Den vanligaste orsaken till pigmentfläckar i ansiktet och dekolletaget är solen och dess UV-strålar. Då huden utsätts för solens strålar börjar den producera melanin som ett försvar. Detta kan i sin tur leda till att melaninet blir ojämnt fördelat vilket kommer leda till pigmenteringar och pigmentfläckar. 

Hormonella förändringar:

Hormonella förändringar kan ge upphov till pigmenteringar och pigmentfläckar och kvinnor kan uppleva en ökning av pigment vid intag av p-piller, under graviditet eller under klimakteriet. Då kan melasma uppkomma på grund av de hormonella förändringarna som i sin tur stimulerar melaninproduktionen och hyperpigmentering uppkommer.  

Åldrande:

Då vi åldras så utvecklar många både leverfläckar och åldersfläckar. Dessa pigmenteringar orsakas av långvarig exponering för solen och många väljer att ta bort dessa. 

Sjukdomar:

Vissa sjukdomar som hemokromatos eller Addisons sjukdom kan leda till pigmenteringar på ansiktet och på kroppen. Med hjälp av våra behandlingsmetoder går dessa att minska och behandla. 

 

Hur ser en pigmentfläck eller pigmentering ut? 

En pigmentfläck kan se ut på många olika sätt. Vissa har exempelvis fräknar, andra har födelsemärken och andra har områden med fläckighet. Fläckarna varierar i färg och utseende och kan vara ljusa, mörka och bruna. Även storlek och form varierar. 

Observera att en pigmentfläck inte ska förväxlas med en leverfläck eller andra hudförändringar. Om du vill ha en bedömning av  hudförändringar och leverfläckar bör du kontakta en läkare. Hos oss har du möjlighet till läkarkonsultation utan remiss. 

Läkarintyg vid behandling av pigmentering

En pigmentering är en ansamling av melanin som kan vara av olika karaktär. En bedömning av pigmenteringens art görs av läkare och krävs innan en behandling av pigment och pigmenteringar hos oss. Detta har att göra med att vissa pigmenteringar ska man inte behandla och kan medföra risk om det behandlas på fel sätt. Därför krävs alltid ett underlag av en legitimerad läkare innan påbörjad behandling. Hos oss på Dermani Clinic arbetar vi med duktiga specialistläkare och du kan antingen få bedömningen hos oss utan remiss eller vända dig till din vårdcentral eller privata läkarmottagning.

Hur går en behandling mot pigmenteringar och pigmentfläckar till? 

Vid behandling med laser så absorberar melaninet (pigmentet) ljuset som omvandlas till värmeenergi vilket förstör oönskat pigment. Pigmenteringen kommer att bli mörkare under en till två veckor då det stiger mot hudytan för att därefter falla av. 

En behandling mot pigmenteringar och pigmentfläckar tar circa 15-60 minuter då den skräddarsys efter dina önskemål och förutsättningar. Före behandlingen är det viktigt att du har undvikit solning och brun-utan-sol i 30 dagar innan och injektionsbehandling minst 2 veckor innan behandlingen. Du ska även ha undvikit rökning minst 2-4 timmar innan behandlingen. 

Hur många behandlingar krävs 

Olika pigmenteringar ligger olika djupt i huden vilket kommer påverka antalet behandlingssessioner. Normalt så krävs det ca 1-3 behandlingar innan en förbättring av pigmenteringen syns.  

Den behandling som passar dig bäst avgörs vis en konsultation hos oss. Du bör dock tänka på att solning kan göra att borttagning pigmenteringar återbildas även efter en utförd behandling. Var därför extra noga med att använda solskyddsfaktor och inte exponera dig överdrivet för solen. 

Efter behandlingen 

Det kan uppstå rodnad i huden upp till några dagar efter behandlingen men de flesta kan återgå till arbete direkt efter pigmentbehandlingen. Vad som dock är viktigt att tänka på är att skydda huden och använda solfaktor 50 dagligen. På sommaren är det bra att även använda keps eller hatt i några veckor efter behandlingen för ytterligare skydd. 

 I minst 48h efter behandlingen ska du bland annat undvika: 

  • Injektionsbehandlingar 
  • Bastu och varma bad 
  • Bad i pool och hav 
  • Sol och solarium ska undvikas i ett par veckor 

Du bör även vårda din hud med kvalitetsprodukter och framförallt viktig är återfuktning. Smörj gärna in minst 1 gång per dag och helst på kvällen för att stimulera kroppens läkningsprocess under natten. Våra duktiga terapeuter kan hjälpa dig att välja rätt kräm för just din hudtyp.