Hudföryngring

Hudföryngrande ansikts- och injektionsbehandling med blodplasma 


PRP är en förkortning på “Platelet rich plasma” och är en behandling som går ut på att med kroppens egen blodplasma och dess blodplättar stimulera och återbilda och förbättra huden. Det är en säker och välbeprövad metod som även använts inom sjukvården länge för att reparera och återbilda skadad hud. 

På senare tid så har metoden även börjat användas på privata hudvårdskliniker och är känd som bland annat som “Vampyrmetoden”.  

Syftet med PRP är att stimulera huden med hjälp av dess egna blodplasma som på så sätt bildar ny och fräsch hud som då ersätter den gamla huden. Det går även bra att göra PRP behandling för håret och stimulera hårväxten och få tjockare hår. 


Vem passar för PRP? 

En PRP behandling är en kraftfull ansiktsbehandling som utförs av legitimerade läkare och sjuksköterskor och reparerar åldrande och skadad hud som kommit från tid, miljöfaktorer stress eller ålder. Det är en säker behandling eftersom den använder kroppens egen blodplasma och kroppsegna ämnen och därför är risken för bieffekter mycket låg. 

Resultatet blir vackert på äldre hud där små linjer och rynkor minskas och hudkvaliteten förbättras. Hos yngre personer så får huden en kraftfull “Boost” men jämnare och slätare hud som utstrålar mer lyster med ett härligt glow. 

Hur fungerar PRP? 

Efter en konsultation så tas en liten mängd blod, som kan liknas vid ett vanligt blodprov och tillsätts i ett speciellt rör. Röret placeras i en centrifug som spinner med hundratals varv per minut som gör att blodets beståndsdelar separeras. De aktiva ämnena som finns i blodplättarna, så kallade trombocyter tas upp med en nål och injiceras sedan i behandlingsområdet. Då trombocyterna är injicerade i huden så börjar de producera på naturligt vis så kallade tillväxtfaktorer som stimulerar produktionen av kollagen och hyaluronsyra som leder till minskning av fina linjer och rynkor, ett ungdomligare utseende och en fräschare lyster med mer “glow”. Om så önskas så kan lokalbedövning tillsättas. 

Kollagen och varför det är viktigt. 

Kollagen är kroppens vanligaste protein och är en viktig beståndsdel i hudens struktur och kvalitet. Huden består till stor del av kollagen och dess fibrer bidrar även till stadga och elasticitet. Denna börjar dock avta vid 25 årsåldern då hudens naturliga kollagenproduktion börjar minska och huden blir gradvis tunnare och mindre elastisk. Genom att stimulera hudens egen kollagenproduktion så får man mycket fina och långvariga resultat. 

Hur länge varar resultatet med PRP? 

Vid en PRP behandling så frigör de injicerade blodplättarna tillväxtfaktorer som stimulerar kroppens egna stamceller att öka kollagen och hyaluronproduktionen. Hudstrukturen kommer därefter att förbättras veckorna efter behandlingen. Full effekt av kollagenproduktionen tar ca 3 månader efter din första behandling. 

Vi brukar rekommendera 3-4 behandlingar med en månads mellanrum för maximal effekt. Vad som styr både antal och resultat av varje behandling är hur din hud reagerar och vilket område som behandlas. Resultatet är därefter ihållande i ca 18 månader och behandlingen kan upprepas en gång i halvåret för ett stadigvarande resultat. 

Inför och efter en PRP behandling 

Innan din behandling är det viktigt att undvika blodförtunnande läkemedel (rådgör alltid med läkare innan du ändrar en medicinering) samt att behandlingsområdet är friskt utan utslag eller exem. Du bör även se till att du har en god vätskebalans och intar rikligt med vätska. Drick gärna lite mer dagarna innan och efter din behandling.  

En behandling med PRP passar inte för personer som är gravida eller ammande.  

Du bör även undvika att massera det behandlade området, undvika bastubad, fysisk aktivitet, alkohol och rökning dagarna innan och efter behandlingen.