Behandling & borttagning av leverfläckar och födelsemärken 


Behandling av Födelsemärken och leverfläckar

Födelsemärken, leverfläckar och andra hudförändringar kan vissa uppleva som missprydande. Hos oss på Dermani Clinic så kan du ta bort leverfläckar, födelsemärken och vissa hudförändringar antingen kirurgiskt eller med hjälp av frysning eller laser. Hudförändringar ska alltid undersökas av en läkare innan behandling. 


Ta bort leverfläck eller födelsemärke

Om du är intresserad att ta bort födelsemärken eller leverfläckar så är du välkommen att kontakta oss. Vi arbetar endast med legitimerade specialistläkare med lång erfarenhet av borttagning av leverfläckar, födelsemärken och andra hudförändringar.  

Om leverfläckar och födelsemärken

En leverfläck, även kallad naevus är ett litet område av hud som är extra pigmenterad och syns som ett mörkt område, fläck eller prick. Alla har leverfläckar som börjar synas under de första levnadsåren som ökar fram till ungefär 30 årsåldern och kan ha många utseenden och karaktärsdrag. 

Vad många människor dock har svårt med är att skilja mellan de olika hudförändringarna så som exempelvis leverfläckar, naevus, fibrom, hudflikar, hudvårtor med mera. Därför är det extra viktigt att ALLA hudförändringar bedöms av legitimerade läkare innan en behandling sker.  

Observera att en pigmentfläck inte ska förväxlas med en leverfläck eller andra hudförändringar. Om du vill ha en bedömning av  hudförändringar och leverfläckar bör du kontakta en läkare. Hos oss har du möjlighet till läkarkonsultation utan remiss. 

Läkarintyg vid behandling av pigmentering

En pigmentering är en ansamling av melanin som kan vara av olika karaktär. En bedömning av pigmenteringens art görs av läkare och krävs innan en behandling av pigment och pigmenteringar hos oss. Detta har att göra med att vissa pigmenteringar ska man inte behandla och kan medföra risk om det behandlas på fel sätt. Därför krävs alltid ett underlag av en legitimerad läkare innan påbörjad behandling. Hos oss på Dermani Clinic arbetar vi med duktiga specialistläkare och du kan antingen få bedömningen hos oss utan remiss eller vända dig till din vårdcentral eller privata läkarmottagning.

Borttagning av pigmentering

Hos oss på Dermani Clinic utför vi tre sortes behandlingar mot hudförändrinar. Dessa är: 

  • Kirurgiskt  
  • Genom Frysning 
  • Med laser 

Hudförändringar såsom knutor och hudflikar på halsen och armhålor behandlas enkelt med laser och ofta räcker en behandling. Hudförändringen antar en mörkare färg efter behandlingen och efter ca en vecka torkar den och faller av. Viktigt att tänka på är att inte pilla på hudförändringen under tiden utan låta den falla av naturligt. 

Efter hudförändringen har fallit av så kommer huden vara svagt rosaaktig under någon vecka följt av att huden bleknar allteftersom. Det kan ta ett par månader innan huden har återfått sin naturliga färg och pigmentering.  

Efter behandlingen så bör du undvika stark sol direkt på området så länge det är rosa. Du kan täcka området med ett färgat stift, solskyddsfaktor eller plåster om du ska sola. 

Bedömning av hudförändringar

Hos Dermani Clinic har vi följande polycy gällande alla slags hudförändringar för er säkerhet. 

Patienten måste alltid bli undersökt av en legitimerad läkare som även följer upp din sjukdomshistoria (anamnes). Detta för att säkerhetsställa om det finns någon ärftlighet för tumörsjukdomar, hud länge du haft hudförändringen och om den har förändrats under tiden. 

Läkaren undersöker hudförändringen och gör en bedömning om dess färg, form och avgränsning. 

Efter undersökning och läkarträff tas ett beslut om vilken behandling som är mest lämpad.