Lymfdränage


Vad är lymfdränage?

Lymfan är en trögflytande vätskemängd (blodplasma) som tillför cellerna näring och avlägsnar slaggprodukter. Ibland kan lymfcirkulationen stanna upp, och stockningarna. Vilket  kan leda till att cellerna degenererar eller dör.

Detta är en manuell behandlingsmetod, där man med särskilda lätta massagerörelser driver lymfvätskan i rätt riktning. Genom att påverka lymfströmmen kan skadliga ämnen avlägsnas snabbare.

Särskilt viktigt anses det vara att överflödig äggvita (proteinämne) i cellmembranen förs bort. Detta då denna binder vätska så att svullnader (ödem) uppstår. Dränagen påverkar också det autonoma nervsystemet och verkar smärtstillande och lugnande. Lymfdränage kan utföras både som självmassage och som behandling med hjälp av en terapeut. Metoden används vid en mängd andra åkommor, bl.a. hudåkommor, idrottsskador, ärr och acne.

Kontakta oss

Hos Dermani har vi behandlingar från topp till tå och du får alltid det bästa hos oss.

När bör man göra lymfdränage?

Detta är mycket effektivt vid svullna ben, svullna armar efter bröstoperation, migrän, spänningshuvudvärk och sömnbesvär vilket kan leda till ett trögt lymfsystem.

Trögt lymfsystem – lymfmassage och lymfdränage

Trögt lymfsystem ödem och stockningar orsakas bland annat av stress, operationer, borttagning av lymfkörtlar i samband med cancerbehandling, gamla skador (ärrvävnad), inaktivitet, hormonella obalanser, kost eller mediciner som kroppen inte hinner rensa ut. I dessa fall kan verkligen lymfmassage göra stor skillnad för dig.

Behandlingen kan även användas vid läkning av frakturer. Detta då det bidrar till en snabbare läkning samt att kalk- och broskbildning undviks genom förebyggande behandling.

Lymfdränage inför operationer minskar risker för komplikationer

Lymfdränage är en självklarhet i många andra länder inför operationer och plastikkirurgi. Faktum är att det borde vara en självklarhet även i Sverige. Detta för att för att eliminera slaggprodukter, undvika ”operationschock” och minimera lymfödem. Det vill säga behandla bindväven så att den blir elastisk och därmed minimerar ärrbildning.

Vill du veta mer om lymfan och dess funktioner i kroppen? Då har Wiki en bra artikel på ämnet, den hittar du här. Har du några frågor eller undrar över något? Då ska du kontakta oss. Det gör du på den här sidan.